Komfort - Kom på god fot med dina fötter

Vi vill alla ha skor som känns bra – även när vi har stått och gått i många timmar. Bekväma skor bidrar inte bara till en behaglig arbetsdag, utan håller också kroppen och fötterna friska. Därför är det viktigt att du väljer skor med hög komfort.

KOMFORT innebär inte samma sak för alla, och framför allt inte när det handlar om våra fötter. KOMFORT är en individuell uppfattning, upplevelse eller känsla – och den finns inte i ”one size fits all”.

"

Den personliga upplevelsen av välbefinnande är den viktigaste faktorn när det handlar om komfort i skor.

 

Per Øllgaard, sjukgymnast med specialistkompetens inom fötter och fotskador.


Faktorer som påverkar komforten

Sika Footwear har identifierat en rad faktorer som påverkar komfortupplevelsen och som har fokus på såväl användarens situation som skornas funktioner:

OMGIVNINGAR

Arbetar du inomhus eller utomhus? Är det varmt eller kallt? Vått eller torrt? Är underlaget halt eller ojämnt?

AKTIVITET

Står du stilla eller är du i rörelse? Går du på stegar? Sitter du på knä i ditt arbete?

PERSON

Har du en bred eller smal fot? Är hålfoten hög eller låg? Vad väger du? Har du varma fötter eller annat som kräver särskild hänsyn?

SKOR

Förutom omgivningar, aktivitet och person så påverkar olika funktioner i skorna vår upplevelse av komfort:

Passform

Passform är ett uttryck för hur bra skorna sitter på foten oberoende av omgivning och aktivitet. En dålig passform medför försämrad komfort – och tvärtom.

Stötabsorbering och fjädring

Stötabsorbering och fjädring är skornas förmåga att absorbera stötar och återföra energin. Skor med bra stötabsorbering minskar belastningen på leder, fötter, ben och rygg. Stötabsorbering får inte förväxlas med mjukhet, som ofta ger en omedelbar känsla av komfort. Det märker du exempelvis om inläggssulan är gjord av ett extra mjukt material. Men mjukhet ger inte nödvändigtvis bra komfort på sikt.

Flexibilitet

Flexibla skor kännetecknas i första hand av att yttersulan och ovanlädret är framställda av flexibla och mjuka material som följer fotens rörelser. Å andra sidan kan en mindre flexibel sko också vara bekväm på grund av högre stabilitet.

Andningsförmåga

Skor som andas tillåter att värme och fukt leds bort från fötterna så att temperaturen i skorna blir behaglig och fötterna hålls torra. Material som andas kännetecknas ofta av goda svettabsorberande och svettransporterande egenskaper som kan absorbera fukten och transportera bort den från foten.

Stöd

Stabilitet och stöd kan minska risken för skador. Behovet beror på foten, omgivningarna och aktiviteterna. Stöd kan skapas i själva konstruktionen av skorna och via stabiliserande material på utsatta områden.

Visste du at

Även om passform av många betraktas som den viktigaste komfortfaktorn så visar en undersökning att 37 % av män väljer för stora skor och 27 % av kvinnor väljer för små skor.

KÄLLA: Satra Bulletin, oktober 2015

Vad ska du tänka på när du väljer bekväma arbetsskor?

På Sika Footwear har vi många års erfarenhet av att utveckla bekväma arbetsskor till alla – allt från entreprenören till sjuksköterskan. Vi tänker in komfort i såväl konstruktionen som materialvalet utan att kompromissa med säkerhet och kvalitet.

KOMFORT MÅSTE UPPLEVAS
– PROVA DÄRFÖR ALLTID SKORNA INNAN DU BESTÄMMER DIG

Vill du veta mer?

Kontakta våra konsulter för råd och vägledning om skor som passar till just dina behov.

Hitta din konsult här