Perfektion ända ut i tåspetsarna

Sika Footwear utvecklar, tillverkar och levererar skor till arbetande människor. Till allt från sjuksköterskan med 12-timmars pass till entreprenören som bygger vägar och broar. Behoven varierar, men en sak gäller för alla: Skorna ska passa både till fötterna och till det arbete som ska utföras.

Vad betyder tåhätta, spiktrampskydd, inläggssula, mellansula etc. och vad betyder det för dig, din arbetsdag och säkerhet. Läs mer om detta nedan:

MELLANSULA/YTTERSULA

Det finns olika sulmaterial som kombineras utifrån vilken situation skorna ska användas i. 

De mest använda kombinationerna är: 

 • YTTERSULA AV PU: Halkhämmande, stötabsorberande, slitstark och flexibel (även i kyla). Sulan blir mer halkhämmande efter en kort tids användning.
 • MELLANSULA AV PU: Stötabsorberande och flexibel (även i kyla). YTTERSULA AV PU: Halkhämmande, slitstark och flexibel (även i kyla). Sulan blir mer halkhämmande efter en kort tids användning.
 • MELLANSULA AV PU: Stötabsorberande och flexibel (även i kyla). YTTERSULA AV TPU: Halkhämmande, slitstark, flexibel och med möjlighet för detaljer och fler färger i yttersulan. 
 • MELLANSULA AV PU: Stötabsorberande och flexibel (även i kyla). YTTERSULA AV GUMMI: Extra halkhämmande, slitstark, flexibel och med möjlighet för detaljer och fler färger i yttersulan. 
 • MELLANSULA AV PU: Stötabsorberande och flexi-bel (även i kyla). YTTERSULA AV NITRILGUMMI: Halkhämmande, extra slitstark och flexibel. Nitrilgummi är värmeresistent och tål upp till 300 °C under en minut (HRO). 
 • MELLANSULA AV EVA: Extra lätt material. Stötabsorberande och flexibel. YTTERSULA AV GUMMI: Extra halkhämmande, slitstark, flexibel och med möjlighet för detaljer och fler färger i yttersulan.

OVANLÄDER

Ovanlädret kan bestå av olika material som kombi­neras utifrån vilken situation skorna ska användas i. 

De vanligaste materialen är:

 • FULLNARVLÄDER: Extra slitstarkt material som andas. Används framför allt i skyddsskor som utsätts för hårt slitage. 
 • PERMAIR® LÄDER: Slitstarkt material som andas. Vattenavvisande, enkelt att rengöra och resistent mot vissa kemikalier, oljor, salter m.m.
  file_download Ladda ner översikten här
 • MIKROFIBER: Slitstark och snabbtorkande material som andas. I vissa produkter har materialet en vattenavvisande effekt. 
 • TEXTIL: Material som andas, med möjlighet att skapa design med olika tryck, färger och detaljer. Kombineras ofta med andra material, t.ex. läder, nubuck, mocka, mesh eller mikrofiber för att uppnå extra slitstyrka m.m.

INNERFODER

Innerfodret består vanligtvis av skinn, läder, mikrofiber eller textil. Oavsett vilket material som används så ökar innerfodret komforten och välbefinnandet. Skinn och läder är naturmaterial som ger extra bra klimat i skorna. Mikrofiber och textil är mer slitstarkt och har goda svettabsorberande och svettransporterande egenskaper som håller fötterna fräscha och torra.

INLÄGGSSULA

Inläggssulan är en viktig beståndsdel i förhållande till passform och komfort. Det finns många olika sultyper. Se sortimentet av inläggsulor här. 

SPIKTRAMPSKYDD

Spiktrampskyddet skyddar mot att vassa föremål går igenom yttersulan när du trampar på dem. Spiktrampskyddet kan bestå av stål, trä eller ett fibermaterial som alla uppfyller gällande krav. Se godkännanden här

STÅL är ett starkt material som passar bra när du trampar på små och vassa föremål. 
FIBERMATERIALET är ett flexibelt och metallfritt material som inte transporterar kyla. Spiktrampskydd av fibermaterial används t.ex. 
i alla metallfria produkter. 
TRÄ används uteslutande i SIKA Comfort-serien och är särskilt lämpligt vid stillastående arbete. Trä har också en köldisolerande effekt.  

TÅHÄTTA

Tåhättan skyddar tårna mot fallande föremål och sammantryckning. Tåhättan kan bestå av stål, aluminium eller komposit som alla uppfyller gällande krav.
Se godkännanden här

Stål och aluminium är tunna material, medan komposit är ett lättare och kraftigare material som inte transporterar kyla. Komposit används t.ex. 
i alla metallfria produkter. 

Tåhätta av aluminium som skyddar tårna mot fallande föremål och sammantryckning
Tåhätta av komposit som skyddar tårna mot fallande föremål och sammantryckning
Tåhätta av stål som skyddar tårna mot fallande föremål och sammantryckning

Tåhätta av carbon nanotube-förstärkt glasfiber, som skyddar tårna mot fallande föremål och sammantryckning.

Vill du veta mer?

Kontakta våra konsulter för råd och vägledning om skor som passar till just dina behov.

Hitta din konsult här